Assalam,

Nie just throwback dari fraser hill. tak sempat nak upload lepas balik. Track untuk ke kem side dari twin peak ke sungai merah, boleh tahan jauh dia, disebabkan injured memang lambat sampai. Kitaorang sampai kem side sungai merah dalam jam 10.30PM, memang lunyai habis, perjalanan dari starting point ke sungai merah ambil masa kurang lebih 14jam.

Read More →
Replies: 0 / Share:

Latar belakang:

VNC bermaksud Virtual Network Computing, yang membolehkan anda untuk menyambung ke server anda dari jauh, dan boleh menggunakan keyboard, mouse, monitor  anda untuk berhubung dengan server .

STEP 1: Install VNC server dan XFCE 4 desktop

apt-get -y install tightvncserver xfce4 xfce4-goodies

STEP 2: Add VNC user dan password.

adduser vnc

passwd vnc

Jika anda ingin mendapatkan “root” sebagai vnc pengguna anda perlu menambah kepada “sudoers file”. Pastikan anda logged in sebagai “root”.

echo “vnc ALL=(ALL) ALL” >> /etc/sudoers

Set user vnc’s VNC Server password:

su – vnc

vncpasswd

exit

Read More →

Replies: 0 / Share:

Pertama sekali, anda boleh melanggan Observium In-Hosted dari CloudCommando bermula $6/thn.

Selepas dah dapat login details berikut, dia ade kasi sekali tutorial Observium menggunakan script sedia ada.

wget www.sonicboxes.com/scripts/observium-client.sh
chmod 755 observium-client.sh
./observium-client.sh  <community>  <contact email>
CONTOH:
root@phx:~# ./observium-client.sh myvpn email[@]gmail.com
Please enter where the server is physically located: Pheonix

Read More →

Replies: 0 / Share:

Assalam,

Nie aktiviti pada 14/12/2015 dengan #kaoshikers, sebelum sampai Lata Medang nie, ada lagi 2-3 lata lagi yg aku igt Lata Macau. So sesiapa yang pergi sana, ade jugak tempat camping kat situ. Disini yang famous selain Lata Medang adalah Bukit Kutu, #kaoshikers dah pergi sebelum nie. Kepada yang nak pergi tu, pastikan SAMPAH jangan buang merata-rata, banyak complaint sampah dah banyak kat sini, so TOLONG jaga alam sekitar dimana kita hendak berkelah atau camping disini.

All photos taken by Sony Xperia Z1 and Camera360!

Sekian,

KAOS HIKERS – LOL 🙂

Read More →
Replies: 0 / Share: